10 de novembre 2008
L’Hospitalet rememora el seu passat medieval

A L’Hospitalet es fan esforços per recuperar, mantenir i fer difusió del patrimoni històric i cultural de la nostra ciutat.

La troballa als arxius episcopals de Vic d’un pergamí datat a l’any 908, ens fa recular quasi un segle en la primera menció històrica de la nostra ciutat. L’anterior prova documental de la que es disposava era també del segle X, però de l’any 986. Ara sabem que aquest any L’Hospitalet complirà com a mínim 1100 anys.

Aquesta fita històrica no la podíem deixar passar i amb aquest motiu dels dies 20 de novembre al 27 de desembre organitzarem un seguit d’actes per commemorar-ho. Exposarem el pergamí original al vestíbul de l’Ajuntament, s’organitzaran conferències, activitats familiars, tallers i un concert de música medieval.

L’Hospitalet ja hi era present a l’Edat Mitjana, les terres que avui composen el nostre terme municipal eren camps de conreu, que un senyor feudal s’encarregava d’administrar. Ho feia des d’un castell a la part més alta de la ciutat, el que avui es el barri de La Torrassa, del que hauria pres el nom. Recents excavacions a l’antiga masia d’aquest barri, han deixat al descobert, els murs amb les espitlleres i els fossars d’aquest castell, el castell de Bellvís.

La rehabilitació de La Casa de La Torrassa té com a objectiu convertir-la en un centre obert d'oci per a nens i joves. Prèviament a la intervenció, l'Ajuntament va realitzar un estudi històric i diferents excavacions arqueològiques preventives que van confirmar la presència d'un gran edifici medieval de planta rectangular construït en un moment no posterior al segle XII.


Els arqueòlegs han trobat sis espitlleres en un dels murs i un fossat de grans dimensions de la qual cosa es desprèn que es tractava d'una fortificació militar, que podria correspondre a l'antic castell o torre de Bellvís. Aquest castell està documentat des del segle X i més tard va ser anomenat La Torrassa i reconvertit en masia en l'època baix-medieval i moderna.


El castell de Bellvís estava situat sobre el talús que separa el Samontà de la Marina i dominava cap al sud la zona de Santa Eulàlia, el camí reial i el mar, i cap al nord el pas per les terres altes de l'Hospitalet.


L’Ajuntament també ha reconegut fa pocs dies la importància que històricament ha representat el pas del camí de Sant Jaume (Camino de Santiago) per L’Hospitalet, que era freqüentat des de l’Edat Mitjana per milers de pelegrins, i avui dia ho continuen fent.

La nostra història ens fa hereus d’una personalitat, una trajectòria i identitat pròpia que ens ha d’omplir d’orgull per encarar amb forces els reptes de futur de L’Hospitalet.