A continuació teniu l'entrevista que em van fer com a portaveu del Grup Municipal Socialista i que surt publicada al número d'enguany del diari L'Hospitalet.
"Les persones són el compromís de govern"
Estem a punt d’arribar a l’equador del mandat municipal. Quin balanç fa de l’acció del PSC al govern? Positiu. La puntuaria amb un aprovat alt, com han dit els ciutadans en les darreres enquestes. Ens donen una puntuació per sobre del 6, queda clar que tenim el seu suport.
I quins seran els objectius centrals d’aquí al 2011, quan finalitzi l’actual mandat? Continuar fent polítiques per a les persones, que és el compromís personal i polític de l’alcaldessa, Núria Marín, i de tot l’equip de govern. Estem posant l’emfasi en les polítiques per generar ocupació i estem fent habitatges per als joves –en acabar el mandat haurem fet o començat 600 habitatges de lloguer per a ciutadans d’entre 18 i 35 anys–. També hem incrementat la despesa en educació per reformar els centres educatius i per fer escoles bressol. El curs 2009-2010 n’obrirem 3 i, al final del mandat, el 2011, tindrem una escola bressol a cada barri de la ciutat. A més, estem incidint en les polítiques de seguretat pública, amb més agents de Guàrdia Urbana, i estem posant en marxa nous serveis socials, per als col•lectius més febles com la gent gran, les persones amb discapacitats o els malalts, i sanitaris. No vull oblidar tampoc la inversió feta en els camps de futbol municipals, on juguen milers de nens i nenes, per substituir la terra per gespa artificial.
L’acord de govern amb ICV-EUiA, què aporta al programa d’actuació municipal? Ens ha servit a ambdós per a conèixer-nos millor i augmentar la sensibilitat del conjunt del govern per temes més diversos. Crec que amb un govern de pacte, un govern més ampli, L’Hospitalet hi guanya.
En aquesta difícil situació econòmica d’abast global que afecta famílies i empreses, quines mesures ha pres el govern de L’Hospitalet? El nostre ha estat un dels primers ajuntaments a prendre mesures d’austeritat davant la crisi, congelant el sou de regidors i alts càrrecs i retallant despeses de protocol, dietes, actes, publicitat i subvencions, i a donar suport a les famílies. Per exemple, el pressupost municipal del 2009 disposa d’un fons de contingència per finançar programes de benestar social dotat inicialment amb 200.000 euros, aquest fons és ampliable en funció de les necessitats que detectem a la ciutat. També treballem en pro-grames per fomentar l’ocupació i la formació per reciclar els treballadors. I no oblidem els 145 projectes que s’estan executant per millorar la ciutat dins del Fons Estatal d’Inversió Local, l’anomenat Pla Zapatero, que permetran crear uns 1.700 llocs de treball aquest 2009.
Tot i això, l’oposició critica que hi ha excés de despesa pública... Reitero que el govern de L’Hospitalet ha estat un dels primers a prendre mesures d’austeritat. L’oposició critica però no planteja cap mesura alternativa per fomentar l’ocupació o impulsar polítiques socials.
Tornant al Pla Zapatero, què permetrà fer aquesta inversió a la ciutat? Com comentava, són 44,5 milions d’euros que ens permeten fer 145 projectes de millora a carrers, places, escoles, equipaments esportius, casals d’avis, patrimoni arquitectònic, etcètera, i fer L’Hospitalet totalment accessible. Aquesta quantitat permet doblar la inversió prevista a la ciutat per al 2009, en total 90 milions d’euros. Com que els projectes del Fons Estatal d’Inversió Local s’han de fer durant aquest any, hi haurà una gran confluència d’obres que poden resultar molestes per a la ciutadania i li demanem disculpes per avançat, però un cop executats, L’Hospitalet en sortirà molt beneficiada. Per pal•liar les molèsties en allò que sigui possible, el govern ha creat la figura de l’informador a peu d’obra per explicar els ciutadans afectacions com talls de trànsit, canvis de direcció, anul•lació de places d’aparcament, ubicació de contenidors, etcètera.
A més de la crisi econòmica, una altra de les qüestions que preocupa la ciutadania segons el darrer Baròmetre de L’Hospitalet és la inseguretat ciutadana. Quines solucions han adoptat? Nosaltres tenim un compromís amb la seguretat pública i ho demostra l’esforç molt important que hem fet per contractar i formar 60 nous agents a la policia municipal, que suposen un increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana d’un 20%. A més, l’alcaldessa Núria Marín, té el compromís del conseller d’Interior de dotar amb més efectius dels Mossos d’Esquadra la nostra ciutat. Però també haig de dir que la nostra és una ciutat segura, si la comparem amb qualsevol altre municipi de l’àrea metropolitana tenim uns índexs de seguretat similars o fins i tot més alts.
L’habitatge és un altre dels problemes generals que afecten la ciutadania. Atès que la construcció està en crisi, es pot garantir el Pla d’habitatge de L’Hospitalet per fer pisos protegits? Treballar per l’habitatge públic és un compromís de l’alcaldessa Núria Marín. Fa pocs dies es van adjudicar més de 200 habitatges públics de lloguer per a joves que ha construït la Generalitat en terrenys cedits per l’Ajuntament. Des del govern remarquem aquest compromís per fer habitatge públic però no estem aïllats de la crisi que afecta la construcció a tot Espanya. Tot i això, treballarem perquè ens afecti el mínim possible en els casos en què la promoció pública vagi lligada a una de privada. Sigui com sigui, sempre seran infinitament més habitatges de protecció que els que va fer a L’Hospitalet el Partit Popular quan era al Govern d’Espanya i CiU quan ocupava el Govern de la Generalitat.
Ha fet balanç de la tasca de govern, però, i de l’oposició? El balanç que podem fer per part del govern és bastant millorable. En temps de crisi, la ciutadania demana als polítics treballar junts i arribar a acords en els temes importants, com l’economia, l’ocupació, l’habitatge o les infraestructures. A hores d’ara no trobem ni CiU ni el PP en aquesta situació. Quan la situació econòmica és tan complexa com l’actual, els polítics responsables treballen per la seva ciutat. Tanmateix, l’actitud de l’oposició a L’Hospitalet té tendència a la mentida, la desqualificació, la crispació i la demagògia.
-Diari L'Hospitalet 30-03-09-